Za mame, ki so pred porodom

nosečnicaVsaka ženska se boji poroda. Prvič, ko pričakujemo porod, ne vemo točno kaj nas čaka, četudi smo prebrali marsikatero knjigo na to temo, poslušali marsikatero porodno izkušnjo, toda ne vemo. Ne vemo, kako bomo občutile popadke, nam bodo predstavljali nepremostljivo bolečino ali bomo zmogle. Po navadi so prvi porodi zaradi tega tudi najtežji. Drugič nas je tako ponovno strah poroda, saj se bojimo, da bi šlo kaj narobe, spominjamo se svoje prve izkušnje in premišljamo kako bo.

Velikokrat berem o tem kako je porod nekaj naravnega, lepega, čudovitega. Dandanes je toliko informacij na to temo, na temo naravnega poroda, da se včasih zdi, da bi morala vsaka ženska roditi hitro, naravno in skoraj brez bolečin. Vsaka, ki to ni uspela, se pač ni dobro pripravila, so jo ovirali podzavestni strahovi ali kaj podobnega. In v določeni meri je res. Porod si lahko olajšamo v veliki meri, če smo dobro pripravljene nanj. Če poznamo porodne dobe, se znamo sprostiti, če približno vemo kaj lahko pričakujemo. Toda ne glede na to, kako dobro se pripravimo na na prihod našega dojenčka, je porod vedno presenečenje. Nikoli ne bo šlo čisto točno tako kot smo si zamislile v glavi. Nekje sem brala, da je porod v 50% odvisen od otroka, da gre za sodelovanje mame in dojenčka. Ko sem prvič imela nujni carski rez po ne vem koliko urah popadkov, sem se počutila nesposobno. Nisem uspela roditi kljub vsem svojim pripravam. In to je to. Kljub vsem pripravam, zamislim, odločenosti, kako bo, vas bo porod presenetil. Ker podobno kot pri zanositvi ne gre za tisto moško dejavno energijo, ampak za žensko moč, ki sprejema, ki deluje s tokom, se odziva in nato prilagodi svoj odziv. Pri porodu je tako pomembno, da sprejmete popadke, da delate z njimi ter da sodelujete z otrokom. Zavedajte se, da se bo vse izteklo tako kot se mora, tako kot je prav za vas in za vašega otroka. Ob koncu te izkušnje pa boste močnejše, zrelejše in prave mame.

Copyright @ 2012. Vse pravice pridržane. Vsebine ter storitve objavljene na spletni strani www.zamame.si uporabljate na lastno odgovornost. Svetovanja, terapije in delavnice, ki jih ponujamo niso uradno priznane ter ne morejo nadomestiti uradno priznanih terapij in zdravljenj. Avtorji, ki objavljajo članke na spletni strani z njimi izražajo svoje mnenje, ki se mogoče ne nanaša na vašo situacijo. Namen avtorjev, ki opravljajo svetovanja in objavljajo vsebine na tej spletni strani, je izboljšati kakovost življenje posameznikom. Avtorji ne prevzemajo odgovornosti za posledice pri uporabi vsebin ali storitev, ki so oglaševane na spletni strani www.zamame.si. Nepooblaščena uporaba vsebine na tej spletni strani je prepovedana.