Za zaspane mame

spanjeTisto kar v veliki meri določa in odloča o počutju nove mame je količina spanca. Ta pa je seveda v veliki meri odvisna od spanca novorojenčka. Sicer pravijo, da naj bi novorojenčki na dan prespali kar 20 ur, vendar je to zelo odvisno od vsakega dojenčka posebej. Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da se veliko staršev laže o količini spanja, ki jim ga "privošči" njihov najmlajši član zaradi občutka sramu oziroma neuspeha kot starša. Dostikrat se tako zgodi, da se počutimo slabe mame, če naš otrok ne spi toliko kot sosedov in začnemo razmišljati kaj delamo narobe, da prav naš otrok ne spi. Če dlje časa slabo spimo, se slabo počutje in utrujenost lahko prevesi celo v občutek jeze, nemoči, zamere do dojenčka ter občutka krivde, ker se tako počutimo. Tako je spanec za mame zelo pomemben. Pomembno je, da se zavedajo, da je vsak otrok drugačen tako kot smo tudi odrasli drugačni. Tudi odrasli se razlikujemo drug od drugega, nekateri potrebujejo 10 ur spanca na noč, nekateri lahko brez težav funkcionirajo z veliko manj. Kaj lahko mame storijo, če njihov dojenček noče spati? Mame imamo čudovito orodje, ki je pri nas še posebej razvito - to je intuicija. Pravijo, da imajo vse mame intuicijo, dobre mame pa imajo radar. In res je, zaradi evolucijskega razvoja in dejstva, da je preživetje dojenčka v prvi meri najbolj odvisno od mame, smo mame sposobne začutiti potrebe našega otroka še preden jih začuti sam. Dojenček se joče zaradi štirih razlogov. Ali je lačen, zaspan, mu je neugodno (ga zebe, je pokakan, mora podreti kupček,...) ali pa ga zvija. Vsak dojenček različno dojema vse te "tegobe" ter jih različno izraža. Če se osredotočim samo na spanje, so dojenčki, ki se izredno hitro znajo "izklopiti", ki zaspijo kadarkoli se kaj preveč dogaja okrog njih in so dojenčki, ki tega preprosto ne znajo ter so tako vedno bolj utrujeni od vseh dražljajev ter posledično vedno bolj razdraženi in jokajo. Naloga vsake mame je, da spozna svojega otroka in se nauči kaj je najboljše zanj. Druga stvar, ki je zelo pomembna pri dojenčkih je rutina. Ko dojenček pride na svet, je zanj vse novo, vsak dan doživi z vsemi čuti ogromno novih stvari, kar lahko preobremeni njegove možgane, še posebno, če se ne zna "izklopiti". Zato je toliko pomembno za mame, da še posebno takega dojenčka, ki ne more zaspati, hranimo ob istih urah, na isti način, da ga uspavamo na enak način ob istih urah z nekakšnim istim zaporedjem. Recimo, kopanje, masaža, dojenje,... Sčasoma si bo dojenček zapomnil, da je čas za spanje. Rutina in ritem sta tu zelo pomembna dejavnika, saj je vsaka sprememba šok za dojenčka. Če ga recimo en večer uspavate v naročju, en večer med vama, en večer v svoji posteljici, enkrat ob 18h, drugič ob 21h, bo otrok zelo zmeden, posledično pa bo slabše spal in dalj časa boste potrebovali, da bo ujel nek ritem. To je tisto bistveno za mame, ki želijo spati.

Po drugi strani oziroma ponovno pa je najpomembneje za mame, da spoznajo svojega otroka. On vam je že v trebuščku dajal vedeti koliko spi, koliko je buden, aktiven in vse informacije, ki jih potrebujete, da se resnično povežeta, imajo mame v sebi. Tako morate mame samo poslušati svojega dojenčka in sebe.

 

Copyright @ 2012. Vse pravice pridržane. Vsebine ter storitve objavljene na spletni strani www.zamame.si uporabljate na lastno odgovornost. Svetovanja, terapije in delavnice, ki jih ponujamo niso uradno priznane ter ne morejo nadomestiti uradno priznanih terapij in zdravljenj. Avtorji, ki objavljajo članke na spletni strani z njimi izražajo svoje mnenje, ki se mogoče ne nanaša na vašo situacijo. Namen avtorjev, ki opravljajo svetovanja in objavljajo vsebine na tej spletni strani, je izboljšati kakovost življenje posameznikom. Avtorji ne prevzemajo odgovornosti za posledice pri uporabi vsebin ali storitev, ki so oglaševane na spletni strani www.zamame.si. Nepooblaščena uporaba vsebine na tej spletni strani je prepovedana.