Teža in “teža” za mame

Današnje intuitivno sporočilo je na temo teže in hujšanja, še posebej za mame. Zadnje čase se kar pogosto srečujem s tem vprašanjem, tako v osebnem življenju sama pri sebi, kot tudi z drugimi. Nekako se mi zdi, da se po navadi vsi kakšen mesec pred dopustom in morjem odločimo, da zdaj se bomo pa res spravili v red in tisti mesec ali še prej trudimo na vse kriplje shujšati nekaj kilogramov, izgubiti nekaj celulita in pridobiti nekaj mišic. Še posebno pa se to dogaja mamicam, ki so nekaj mesecev po porodu. Tudi sama sem se precej podobno lotila tega projekta ravno kakšen mesec pred dopustom, ko sem poskušala kopalke. Imam ogromno kopalk, verjetno vse številke med 36-42 in košarice od B do E. V zadnjih šestih letih sem namreč potrebovala vse mogoče. Od prednosečniških 'normalnih' kopalkih, do zgodnje nosečniških kopalk, ki so malce večje, pa pozno nosečniških kopalk, kopalk za prve mesece dojenja, kopalke za devet mesecev po porodu, kopalke z nižjim pasom za ogromni nosečniški trebuh in kopalke z višjim pasom, da skrije poporodni trebušček. Če sem bila s prvim poleti noseča osem mesecev, sem bila z drugim štiri mesece po porodu, s tretjo pa noseča šest mesecev in devet mesecev po porodu. Ob poskušanju vseh kopalk sem seveda ugotovila, da mi tudi tokrat niso nobene prav. Vseeno sem se tokrat skušala izogniti nakupu novih kopalk in se odločila, da bom shujšala. Pet kil je ja mačji kašelj, sploh zame, ko točno vem kaj je treba. Kajne? Shujšati je nekaj popolnoma enostavnega. Pač ješ manj kot porabiš, ješ ko si lačen, spustiš kakšno večerjo, malo bolj telovadiš pa malo manj ješ. Toda kot verjetno mame dobro veste same, ni tako preprosto. Zakaj ne?

Pri hujšanju ni težava samo v hrani, pri vseh, še posebej pa za mlade mamice je problem v času, ki ga ni, potem so vsi zunanji vplivi, ki jih dobivamo iz okolice, lahko je problem v čustveni lakoti ali še marsikaj drugega. Sama sem se v to temo zadnje čase veliko poglabljala in sestavila seznam najpogostejših težav pri hujšanju in rešitve za njih:

1. Neredna prehrana. Mame tako veste kako gre. Zjutraj vstaneš, spraviš otroke v vrtec, šolo ali jih samo oblečeš, nahraniš, na hitro nekaj vržeš v usta, morda še poješ njihove ostanke s krožnikov in hitiš v svoj dan. Velikokrat v službi ne ješ nič in tako prisiliš telo v stradanje, da začne kopičiti vse zaloge, ki jih prejme. Po službi hitiš domov, ko skuhaš kosilo in se prenaješ ali po možnosti spet bolj malo ješ in ješ šele zvečer, ko otroci zaspijo. Rešitev: Morate se navaditi, da jeste na 3-4h. Če ne gre drugače, si na telefon namestite zvonec, da začne zvoniti vsake 3-4h. Če ne jeste na 3-4h, telesu sporočate, da ni hrane, kar posledično vodi v to, da telo začne 'šparati' vse, kar kasneje pojeste. Če tako živite dlje časa, boste potrebovali veliko več časa, da boste telesu dopovedali, da lahko izgubi kakšen kilogram maščobe in da ga boste nahranili.:)

2. Pomanjkanje časa. Ta točka se nekoliko navezuje na prejšnjo, govori pa o telovadbi. Mogoče bi rade tekle, kolesarile, hodile na aerobiko pa nikakor ne gre, ker so otroci premajhni, ker ne morejo zaspati brez vas, ker ste preveč utrujene, ker tako nima smisla, itd., itd. Rešitev: Dejstvo je, da ob malih otrocih težko veliko telovadite poleg seveda igre z otroci. Vseeno se potrudite rezervirati vsaj en, dva večera, popoldneva zase, ko prepustite otroke skrbi očetu, starim staršem in naredite nekaj zase. Ko vodim svojo pilates skupino, sem opazila, da so mamice s prvim otrokom zelo težko prihajale. Enostavno ni šlo, pa so bili krči, pa utrujenost, pa služba,... Mamice, ki so imele drugega ali celo tretjega otroka, pa so praviloma redno hodile na treninge. Zakaj? Ker so mamice, ki so to postale drugič, že vedele, da bo potrebno čas zase preprosto ukrasti. V kolikor niti to ne gre, vedno lahko naredite nekaj počepov, trebušnjakov, sklec ali katerokoli drugo vajo. Ta vam vzame pet minut in vsaj nekaj delate v pravi smeri.

3. Okolica. Okolica lahko bistveno vpliva na vaše hujšanje. Pa ste na rojstnodnevni zabavi, kjer nikakor ne morete zavrniti torte, na pikniku, kjer morate pojesti še en čevapčič, na kosilu pri tašči, ki vas prepričuje, da vzemite še en kos peciva. Lahko da tudi rečete, ne hvala hujšam pa dobite odgovor, ja kam pa ti hujšaš ali v smislu, da hujšanja ne potrebujete. Rešitev: Poskušajte se izogibati takšnim dogodkom in ljudem, v kolikor niste dovolj močni reči ne, hujšam. Obenem se poskusite več družiti z ljudmi, ki vas bodo opogumljali in spodbujali k hujšanju. Tukaj je največja težava lahko partner in/ali služba, zato na teh dveh področjih jasno povejte, da hujšate in prosite za podporo.

4. Čustvena lakota. Z uporabo lastne intuicije in s tem, da poslušate svoje telo in sebe, boste točno vedeli, kdaj je lačno vaše telo, kdaj pa vaše srce. Kolikokrat ste se nagradili s čokolado ali potolažili z njo na primer? Rešitev: Naučite se ločiti pravo lakoto od čustvene lakote. Ko ste lačni, ker ste žalostni, jezni, obupani, ali karkoli drugega, po navadi želite jesti določeno hrano. Jedli bi sendvič, čips, čokolado ali nekaj točno določenega. Ko ste zares lačni, bi jedli karkoli. Vprašajte se, koliko čutite lakoto od 1 do 10. Če jo čutite pod 5, verjetno niste zares lačni. Uporabite svojo intuicijo in poslušajte svoje telo, ki točno ve koliko in kaj potrebujete. Če opazite, da si vedno želite jesti čips ali kaj podobnega, vprašajte sami sebe, katero čustvo s tem hranite. Poskusite se pogovarjati s svojim telesom, vprašajte ga kaj si želi in zakaj. Seveda se bo zgodilo, da boste kdaj pa kdaj preprosto 'potrebovale' tisti košček čokolade ali karkoli drugega. Poslušajte sebe in svojo intuicijo.

5. 'Teža'. Če imate za izgubiti veliko kilogramov, se vprašajte pred čim ščitite ali pred kom se želite zaščititi. Debelost ali kopičenje kilogramov kaže na to, da se želite zapreti pred svetom ali zaščititi, umakniti in potrebujete nek 'dodaten ščit' okoli sebe. Tukaj gre lahko za veliko stvari, lahko gre za pomanjkanje denarja, lahko gre za osamljenost, negativna (spolna) izkušnja ali celo zloraba iz otroštva,... Kaj vas je tako globoko prizadelo, da ste se zredili. Lahko, da ste se že pred nekaj časa zredili in da vzrok za kilograme ni več prisoten, zato ga je težje odkriti. Za vzdrževanje teže namreč potrebujete manj hrane kot za pridobivanje kilogramov, tako da lahko da zdaj ne jeste več zaradi določenega vzroka, ampak je še vedno v vaši podzavesti. Pišite mi, če sami ne morete priti do dna, zakaj ne morete shujšati. Tudi numerologija in karte ali intuitivno svetovanje lahko bistveno pomagajo pri hujšanju.

Seveda bi o hrani in hujšanju lahko napisala knjigo, kot tudi je že napisanih na to temo na milijone knjig. Kakorkoli, lahko izberete katerokoli varianto hujšanja, toda če se ne boste držale zgornjih petih navodil, boste slej ko prej spet pridobile kilograme in preizkušale drugo, novo dieto.

Naj končam z besedami Madonne, ki je baje enkrat rekla, da imajo ženske lahko vse, toda to pomeni, da zelo zelo malo spijo. Dejstvo je, da imate pri majhnih otrocih težko izklesano postavo, kariero, kjer blestite, ste krasna mati, ki je vedno na razpolago svojim otrokom in še marsikaj drugega. Vse ne gre naenkrat, zato se ne obremenjujte zaradi 3kg ali tega, ker pri 30-ih še niste česa dosegle v poslovnem smislu na primer. Naredite največ, kar je v vaši moči. Če je to deset počepov na dan, je nekaj. Ali to, da ne pojeste piškota vsakič, ko ste pod stresom. Tako sem si jaz tudi letos privoščila nove kopalke.:)

 

 

Copyright @ 2012. Vse pravice pridržane. Vsebine ter storitve objavljene na spletni strani www.zamame.si uporabljate na lastno odgovornost. Svetovanja, terapije in delavnice, ki jih ponujamo niso uradno priznane ter ne morejo nadomestiti uradno priznanih terapij in zdravljenj. Avtorji, ki objavljajo članke na spletni strani z njimi izražajo svoje mnenje, ki se mogoče ne nanaša na vašo situacijo. Namen avtorjev, ki opravljajo svetovanja in objavljajo vsebine na tej spletni strani, je izboljšati kakovost življenje posameznikom. Avtorji ne prevzemajo odgovornosti za posledice pri uporabi vsebin ali storitev, ki so oglaševane na spletni strani www.zamame.si. Nepooblaščena uporaba vsebine na tej spletni strani je prepovedana.