Jaz, ti, on

2.11.2012

DANAŠNJE INTUITIVNO SPOROČILO ZAME

Današnje intuitivno sporočilo govori o razumevanju in sočutju do drugih. Kako zlahka in hitro znamo obsoditi dejanja in besede drugih in kako težko nam je včasih pogledati na določeno situacijo z drugega zornega kota. Zakaj moja sodelavka ne more opraviti tega dela, jaz pa moram? Kako mi lahko nekdo reče, da sem nekaj slabo naredil? Najhujše so sodbe o ljudeh, ki jih pravzaprav ne poznamo. Vsi smo kdaj priča temu, ko se na kavici pogovarjamo o tretji osebi, katere pravzaprav ne prva ne druga oseba ne pozna dobro, toda vesta vse o njenih razlogih, zakaj je prevarala moža, zapustila otroke, in tako naprej. Zavedati se moramo, da vsi nekako plujemo po isti reki, vsak v svojem tempu, v svojem čolnu. Če smo sami tri zavoje pred nekom, zaradi tega tista druga oseba ni slabša od vas. Vsi smo na svoji točki, s svojimi lastnimi izzivi, s katerimi se soočamo. Niti ne potrebujemo razumeti motiva za dejanja ali besede drugih, pomembno je le, da jih sprejmemo ter se zavedamo, da smo vsi na svoji točki. Pomislimo, koliko sodb smo danes že izrekli in se vprašajmo, ali so res potrebne. Ali lahko sodimo o drugih na podlagi naših izkušenj? Obenem se moramo vprašati, zakaj nas je določena stvar tako zmotila. Je morda kaj podobnega v nas samih, nekaj kar preziramo, kar si želimo spremeniti? Vsakič, ko nas na nekom nekaj zmoti, si recimo, da želimo spustiti tisti del sebe, katerega je to zmotilo.

DANAŠNJE INTUITIVNO SPOROČILO ZA MAME

Otroke sodbe odraslih določajo in začrtajo njihovo pot v prihodnosti. Za mame je tako zelo pomembno, da se zavedamo, da če otroku neprestano govorimo, ti si tako neroden, stalno padaš ali kako lahko vedno padeš, bo otrok logično čez čas ponotranjil to značilnost in si tudi sam ustvaril mnenje, da je pač neroden. Po vsej verjetnosti bo kasneje on sam drugim govoril, da je neroden. Zato imamo mame, starši, kot tudi učitelji, vzgojitelji,… imamo veliko odgovornost, da nikoli ne obsojamo otroka, temveč dejanje. Torej, če je otrok naredil veliko neumnost, ga nikoli ne smemo skregati, kako je on neumen, temveč ga skregamo, da je bilo to, kar je naredil, neumno. V širšem kontekstu hitro pride do sodb v raznih izobraževalnih ustanovah. Kolikokrat sem kot učiteljica poslušala, da določen otrok česa ne more, ker sta se pač ravno starša ločila, oče je izgubil službo, itd. Tu ne gre za razumevanje ali sočutje do otroka, ampak za pomilovanje. Vse kar otrok potrebuje, da uspe razviti svoj potencial, je da nekdo verjame vanj. Če ta nekdo ni mama ali ati, je to zlahka lahko učitelj, učiteljica, vzgojitelj, teta. Pač nekdo, ki ga ne bo sodil na podlagi njegove družinske situacije, njegove zadnje neumnosti ali karkoli podobnega. In če mu zastavimo jasne okvirje, jasne meje, katerih se mora držati ter ga v procesu ne obsojamo, ko zdrsne, skrene s poti, bo zagotovo uspel.

Copyright @ 2012. Vse pravice pridržane. Vsebine ter storitve objavljene na spletni strani www.zamame.si uporabljate na lastno odgovornost. Svetovanja, terapije in delavnice, ki jih ponujamo niso uradno priznane ter ne morejo nadomestiti uradno priznanih terapij in zdravljenj. Avtorji, ki objavljajo članke na spletni strani z njimi izražajo svoje mnenje, ki se mogoče ne nanaša na vašo situacijo. Namen avtorjev, ki opravljajo svetovanja in objavljajo vsebine na tej spletni strani, je izboljšati kakovost življenje posameznikom. Avtorji ne prevzemajo odgovornosti za posledice pri uporabi vsebin ali storitev, ki so oglaševane na spletni strani www.zamame.si. Nepooblaščena uporaba vsebine na tej spletni strani je prepovedana.